Nordfyns Bank donerer 75.000 kr. til Nordfynsspillene

Nordfyns Bank støtter Nordfynsspillene med en donation til ”projekt ny scene 2025” Torsdag den 19. september kunne Nordfyns banks filialdirektør Bo Andreassen Demant således overdrage et gavekort til foreningens kassere Jesper Hahn på 75.000 kr.

Atlantis gik under – alt for tidligt.

Det gik voldsomt for sig, da Nordfynsspillene tilbage i juli måned opførte forestillingen Atlantis. Lørdagens forestilling, der blev opført om eftermiddagen havde i forvejen budt på en våd én af slagsen, hvor forestillingen af samme årsag måtte afbrydes – og både publikum og skuespillere måtte søge tilflugt i de forskellige telte, for at stå i tørvejr for kraftig regn. Forestillingen blev dog gennemført – og en friaften var i vente.

Som altid er der nogen tilbage på pladsen til at holde øje med udstyr. Og denne aften var ingen undtagelse. Faktisk blev det til en lille flok – så ingen skulle stå alene, når nu det blæste en del op.

Men aftenen den 6. juli skulle vise sig at blive voldsom for Nordfyn. I Hasmark fik man fx revet træer fra hinanden i tornadolignende tilstande. Det siger noget om kræfterne, når selv sunde træer med faste rødder bliver revet op. Så godt fundamenteret står Nordfynsspillenes scene ikke. Og derfor blev det også her en katastrofe for det nu 40 års gamle festspil, da vinden pludselig fik fat i konstruktionen og rev hele den ene side af scenen fra hinanden. De vagter der var på pladsen kunne kun se til at vinden havde magten. Måneders arbejde så ud til at være tabt. Og med halvdelen af forestillingerne tilbage ville det betyde et totalt kollaps for foreningen hvis disse skulle aflyses.

Det gik ikke ubemærket hen. Foreningen var hurtig til at bede lokalsamfundet om hjælp via de sociale medier og telefonopkald. Foreningen havde bedt om hjælp fra fagfolk! Men erkendelsen af det både var lørdag aften, et kræmmermarked i byen var i fuld gang – med tilhørende fest for mange, sommerferien var skudt i gang og flere havde derfor lukket ned så det i første omgang ikke ud til at det ville blive en nem sag at skaffe de nødvendige kræfter.

Men næste morgen, da vinden havde lagt sig stod en flok frivillige kræfter nu alligevel klar til at bygge op! Det var absolut en rørt bestyrelse der kunne konstatere at opbakningen var til stede.

Lokalsamfundet var mødt op! Og selvom bestyrelsen havde bedt skuespillere og andre IKKE fagfolk blive hjemme – så havde enkelte alligevel sneget sig tilbage og greb et koben og en skruemaskine. Og fagfolk var også mødt ind. Ca. 20 folk gik igang med at fjerne de smadrede – og bygge op igen. Ja selv Nordfyns Borgmester Mette Landtved-Holm troppede op – med meddelelse om, at hun lige kunne give et nap med inden hun havde en vielse om nogle timer.

Hvad der også var nødvendig – var en lift. Og vupti – den havde Kim Skou fra Flyvesandet sat til rådighed. Kim har intet med festspillet at gøre – men nogen kendte nogen der kender nogen… Og pludselig stod Kim Skou der.

Det lokale byggemarked Bygma, havde lukket, men alligevel ringede telefonen hos Nordfynsspillenes kasserer og presseansvarlige Jesper Hahn, med beskeden om, at der var en medarbejder på vej til byggemarkedet og låse porten op, så vi kunne komme ind og hente det materiale vi nu havde brug for – til at bygge op igen. De trådte til som den i forvejen trofaste sponsor de var.

En ny scene koster 1. mill

Nordfynsspillene har brug for lokale kræfter til at komme bedre fra start i 2025. Scenen, som i forvejen er over 30 år gammel skal udskiftes. Ligeledes må foreningen erkende, at den konstruktion man igennem mange år har bygget, ikke er god nok længere. Vejret bliver mere voldsomt – hvilket man har mærket gennem de sidste år. Så ”projekt Ny scene 2025” er for længst skudt i gang. Gulvet alene koster omkring 600.000 kr. Derudover kommer så ca. 500.000 til stilladser og transportvogne. Så de 75.000 er i den grad velkommen hos Nordfynsspillene.

I foråret 2024 modtog foreningen de første 150.000 kr. fra Albanifonden i tilsagn til ny scene. De penge skal bruges inden 1 år. Derudover har foreningen tilsagn om midler fra LAG-midlerne – på ca. 260.000 kr. til projektet.  Så foreningen har travlt med at finde resten på ganske kort tid. Så samlet set er foreningen nået omkring halvvejen på ganske kort tid.

”Vi er super glade for den støtte vi får allerede nu – men vi får brug for både politisk vilje med en kapitalindsprøjtning og hjælp fra de lokale virksomheder hvis vi forsat vil have det her tilbud til de unge på Nordfyn. Vi driver både en teaterskole, en ungdomsscene, laver en efterårskoncert og et sommerfestspil. Driften har vi styr på. Vi driver en sund forening, der ovenpå svære år efter Corona, igen kører med balance i regnskabet. Men vi har i flere år manglet en ny scene.” fortæller kasserer Jesper Hahn, der dog ikke er nervøs for om der er festspil fremadrettet. ”Selvfølgelig er der det. Jeg tror på at vi kan få en fornuftig snak på Nordfyn – og blive enige om, at vi har et fælles ansvar for at skabe kultur, fællesskaber og aktiviteter for folk i hele kommunen. Nordfynsspillene er for HELE Nordfyn. Også erhvervslivet.”

Selvom foreningen har oplevet en del opmærksomhed fra nær og fjern, så knokles der hårdt på at skaffe den million der skal ind. Flere udtrykker deres støtte og begejstring til at der faktisk blev gennemført resten af forestillingerne – og holdt fast i den 40 år gamle tradition. ”Vi glemmer ikke vores trofaste støtter fra i sommers – og Nordfyns bank er nu den første efter Atlantis i det lokale på Nordfyn – der direkte går ind med en pose penge og støtter foreningens arbejde. Tænk hvis bare 20 virksomheder på Nordfyn bare gav 25000 kr. hver – så havde vi den halve million til at skabe sikkerhed på scenen” påpeger Jesper Hahn – der gerne tager fri fra arbejde for at mødes til en ny kop kaffe hos anden virksomhed for at snakke samarbejde.

Share the Post:

Andre nyheder